Wat is Giardia - Wieran, daar houden dieren van!!

Giardia

Giardia Lamblia.

Giardia is een werledwijd voorkomende parasiet en is besmettelijk voor alla zoogdieren en komt dus voor bij honden katten, konijnen en is ook overdraagbaar naar de mens. Het microscopisch kleine ééncellige organisme is een parasiet en houd zich in leven in het maagdarmstelsel. Een infectie met Giardia lamblia wordt ook wel giardiasis of lambliasis genoemd.

Overdracht.

De overdracht vind plaats door contact met de ontlasting van geinfecteerde dieren. Dit kan dus gebeuren in kattenbakken en hondenuitlaat plaatsen. Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Hier hechten de giardiacellen zich aan de darmwand. Door de snelle celdeling is een uitbraak verzekerd. De cystes, ingekapselde parasiet, onstaan in het laatste deel van de darm en worden met de ontlasting uitgescheiden. In dit stadium zijn zij vrij ongevoeldig voor bestijdingsmiddelen en kunnen zo maanden lang overleven. In dit cysten-stadium is giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen! Wie normale hygiënische maatregelen neemt, hoeft niet bang te zijn voor een infectie overdracht van dier op mens.

 

Hoe zie je of je huisdier giadia heeft?

Oudere honden en katten hebben zelden symptomen; zij kunnen echter, zonder zelf ziek te zijn, giardia met de ontlasting uitscheiden. Wanneer uw dier dus geen diarree heeft, is dit geen garantie, dat hij geen giardiasis heeft! Pups, jonge of zieke honden en katten, evenals gestreste dieren lijden vaak aan chronische diarree, waar slijm bij kan zitten, of die er geel of vettig uit kan zien. Eventueel kan de diarree ook bloederig zijn. Meestal hebben de dieren wel trek, vallen echter evengoed af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts. Er kan ook bloedarmoede of jeuk/eczeem ontstaan.





Het stellen van een diagnose.

Uw dierenarts kan door middel van een microscoop onderzoek van de ontlasting vaststellen of uw hond of kat giardia heeft. Omdat niet bij elke uitscheiding cystes mee naar buiten komen moet u de test enige malen herhalen -het beste is 3 dagen achter elkaar- , want het kan voorkomen, dat hij niet altijd positief is. Bovendien heeft men ontdekt, dat giardia zich bij sommige dieren in de galwegen kan terugtrekken. Alleen in stresssituaties worden ze dan weer met de ontlasting afgegeven.

Zelf kunt u een diagnose stellen met een zogenaamde snaptest. Dit is een test die aantoont dat er anti-lichaampjes aanwezig zijn. Deze worden alleen gevormd al er een besmetting van giardia aanwezig is.
Deze test kunt u hier bestellen.

Voor de werking van de test:

Wat kunt u doen bij giardia?

Alle kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo heet en vaak mogelijk wassen. Dat lukt het beste, wanneer u oude lakens en handdoeken in alle mandjes legt, en deze iedere dag in de kookwas stopt. Mandjes etc. kunt u het beste met een stoomreiniger behandelen (giardia wordt pas gedood door temperaturen boven de 70 graden). Water- en voerbakjes moet u iedere dag met kokend water afwassen. Ook kauw speelgoed zoals botten ballen etc. met zo heet mogelijk water schoonmaken. Na het wandelen de anus van de hond schoonmaken, zodat hij giardia niet weer de woning indraagt. Bij honden en katten met een lange vacht kunt u dit rond de anus wegknippen, zodat u deze beter kunt schoon kunt houden. Alle kattenbakken dagelijks met amoniak of kokend water schoonmaken (dus goedkope kattenbakkorrels kopen). Uw vloeren reinigd u ook bij voorkeur met ammoniak. Denkt u eraan dat het belangrijk is, regelmatig de handen te wassen. Behandel alle dieren die bij u wonen tegen giardia. Ga met uw hond ergens wandelen, waar niet zo veel andere honden zijn en neem een poepzakje mee: zo vermindert u het besmettingsgevaar.

Voeding bij giardia.

Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het "verhongeren" van giardia. Het beste is dus vers vlees of Carnibest vers diepvries voer. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.

Behandeling giardia.

De behandeling van Giardia omvat twee belangrijke punten: het doden van de Giardia parasiet bij ernstige situaties: herstel van de dunne darm Het doden van de parasiet. De reguliere geneeskunde geeft bij Giardia meestal Metronidazol (antibioticum) of Fenbendazol (wormmiddel). Metronidazol smaakt niet alleen heel bitter, het is ook een medicijn dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van misselijkheid, overgeven en diarree en ook tot aanvallen, huiduitslag, koorts, bloed in de urine, leverontsteking evenals veranderingen in het bloedbeeld. Metronidazol doodt de parasiet niet, het remt alleen de groei! Fenbendazol kan slechte eetlust, overgeven en diarree veroorzaken. Het heeft niet zoveel nadelige bijwerkingen als Metronidazol, maar volgens veel fokkers en dierenartsen is Fenbendazol inmiddels niet meer goed werkzaam omdat de meeste giardia stammen ondertussen immuun zijn voor dit middel.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »